Figues d’un altre paner és un grup de música folk de recent creació que beu especialment de la tradició menorquina, però també d’arreu de les terres de parla catalana. Comença a compondre i confeccionar el seu repertori a partir de l’abril de 2020 amb una clara voluntat de seguir experimentant amb la música tradicional a través d’un tractament polifònic de veus i d’una visió feminista en el tractament de lletres. La instrumentació de corda i percussió afegeix gravetat i contundència.

El projecte és impulsat des de la voluntat de seguir en la recerca i innovació de la música tradicional, que les nostres components, especialment els germans Annabel i Joan Carles Villalonga, treballen des de fa més de 20 anys, de la mà de projectes musicals com S’Albaida, el duet A romandre o la direcció musical i artística del recent Homenatge a Traginada, promogut pel Consell Insular de Menorca. La proposta actual passa pel plantejament d’un tractament acurat en la polifonia vocal (amb 4 veus) i en l’harmonització i producció rítmica, amb els instruments tradicionals de la guitarra i el guitarró, i la incorporació del baix elèctric i la percussió.

Figues d’un altre paner revisa cançons que formen part del repertori tradicional menorquí, així com també de Mallorca, Eivissa, Catalunya i el País Valencià, i les adapta amb atreviment musical des de dues perspectives: la polifonia vocal i una harmonització i un tractament rítmic diferenciats. La instrumentació i arranjaments harmònics cerquen un estil propi i acurat, i exploren sonoritats especials i compassos rítmics diferenciats.

Les perspectives feministes

El repertori i la pròpia dinàmica de Figues d’un altre paner parteix d’una visió essencial: les perspectives feministes. Des d’aquestes es demostra que històricament l’androcentrisme i el masclisme han impregnat les societats i tot el que se’n deriva, i la cultura popular i, en concret el folk, no en queda al marge. És per això que el grup manté una mirada crítica amb la realitat del folk menorquí i d’arreu, reflexionant entorn a aquells elements que representen violències i desigualtats de gènere. Proposa adaptacions i creacions a favor de la visibilització de figures de dones i el seu paper revulsiu, incorporant elements discursius nous i girs diferents en les històries heretades de la tradició. També reivindica i dona veu a figures femenines de la nostra història no prou reconegudes, així com fa un clam a la llibertat sexual i reivindica la diversitat de les identitats de gènere.

La glosa

Un altre element característic de la cultura pròpia que està present en el projecte és la glosa: la melodia de les porgueres, la tria de tonades i melodies que s’empren a les gloses, l’esperit subversiu en essència, la improvisació en el directe, la incorporació de gloses a les lletres de creació pròpia, la recerca literària de gloses escrites antigues…

Llengua i memòria històrica

Així mateix, el grup també persegueix altres aspectes que considera importants. L’ús de la llengua catalana i la seva promoció és un element que cal reivindicar, tant en la tria del repertori (de diferents territoris dels Països Catalans) com en la recerca de diferents melodies o la investigació en l’ampli concepte de mediterraneïtat. Un altre dels elements presents és la memòria històrica, que l’actualitat sociopolítica posa de manifest que és important reivindicar. El record de lluites pels drets i llibertats o la necessitat de recordar escenaris importants de la història de Menorca són elements que el grup també incorpora.