Figues d’un altre paner és un grup de música folk que beu especialment de la tradició menorquina, però també d’arreu de les terres de parla catalana. Comença a compondre i confeccionar el seu repertori a partir de l’abril de 2020 amb una clara voluntat de seguir experimentant amb la música tradicional a través d’un tractament polifònic de veus i d’una visió feminista en el tractament de lletres. La instrumentació de corda i percussió afegeix gravetat i contundència al producte.
Figues d’un altre paner és impulsat des de la voluntat de seguir en la recerca i innovació de la música tradicional, que els nostres components treballen des de fa més de 20 anys, de la mà de projectes musicals com S’Albaida, el duet A romandre o la direcció musical i artística del recent Homenatge a Traginada, promogut pel Consell Insular de Menorca. La proposta actual passa pel plantejament d’un tractament acurat en la polifonia vocal (amb 4 veus) i en l’harmonització i producció rítmica, amb els instruments tradicionals de la guitarra i el guitarró, i la incorporació del baix elèctric i la percussió. El llenguatge cantat és una característica de cultura popular menorquina. La instrumentació i arranjaments harmònics cerquen un estil propi i acurat, i exploren sonoritats especials i compassos rítmics diferenciats.
Figues d’un altre paner revisa cançons que formen part del repertori tradicional menorquí, així com també de Mallorca, Eivissa, Catalunya i el País Valencià, i les adapta amb atreviment musical des de dues perspectives: la polifonia vocal i una harmonització i un tractament rítmic diferenciats. La instrumentació i arranjaments harmònics cerquen un estil propi i acurat, i exploren sonoritats especials i compassos rítmics diferenciats.

Les lletres de les cançons
La revisió de la tradició no és només en clau musical, sinó també literària. La tradició ens arriba, moltes vegades, farcida de visions estereotipades en diferents qüestions, i la feina d’actualització també passa per aquest reconeixement. Així, una de les aportacions de Figues d’un altre paner és la visibilització d’aquestes qüestions. Un dels elements diferenciadors és el de les perspectives feministes: la violència masclista, la ridiculització dels elements femenins o la banalització sexual des de la perspectiva masculina són alguns dels elements amb els quals el grup treballa: hi trobam canvis en les lletres o noves creacions que reivindiquen el paper de les dones en la història i la societat.
Però també altres elements tenen importància en les lletres, com la memòria històrica vinculada a les lluites democràtiques i de país. És per això que el grup manté una mirada crítica amb la realitat del folk menorquí i d’arreu, reflexionant entorn a aquells elements que representen violències i desigualtats de gènere. Proposa adaptacions i creacions a favor de la visibilització de figures de dones i el seu paper revulsiu, incorporant elements discursius nous i girs diferents en les històries heretades de la tradició. També reivindica i dona veu a figures femenines de la nostra història no prou reconegudes, així com fa un clam a la llibertat sexual i reivindica la diversitat de les identitats de gènere.